
When an Emergency Responder is Exposed  
to a Reportable Communicable Disease

OIEC can answer your questions about this subject.  
Please contact us at oiecinbox@oiec.texas.gov or 1-866-393-6432 for our help. Publication Revised 12/2019
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Step 3—Notify employer about disease within 30 days of the date of injury.
 • Tell supervisor (or someone in supervisory capacity) about diagnosis of the disease. 
    

�
Should follow up any verbal conversation in writing.  

    
��

The date of injury for an occupational disease is the date you knew or should have known 
the disease was work-related. 
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Step 4—File a claim with the Division of Workers’ Compensation within one year of the date of injury.
 • �Fill out and submit the DWC Form-041, Employee’s Claim for Compensation for a Work-Related Injury or 

Occupational Disease.  A copy of the form can be found at www.tdi.texas.gov//forms/form20numeric.html  
or the form can be completed online at www.tdi.texas.gov/wc/txcomp.html.
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Step 5—Get ONGOING medical treatment for disease.
 • Choose a doctor to treat the work-related disease.
    

��
If employer is in a Workers’ Compensation Health Care Network, then must choose doctor from network list. 

    
��

If non-network, any doctor may treat under workers’ compensation medical fee guidelines and medical criteria.

Step 2—Obtain INITIAL medical treatment/testing from health care provider.  
 • Tell health care provider:
    

�
Exposure is related to work.

    
�

Bill under workers’ compensation. 
    

��
Workers’ compensation insurance carrier name and contact information (should have poster in 
employer’s common area with information or contact Human Resources).

 • �Ask for health care provider to administer preventive test and/or medication.
    

��
Blood test must be performed with a negative result within 10 days after exposure. (Although 10 
days is the requirement it should be done within 7 days of exposure to ensure payment for test and 
initial treatment - §134.501)  

    
��

Need the negative test result to show you did not have the disease before the exposure. This will 
help establish a valid workers’ compensation claim if you are later diagnosed with the disease.

 • Provide employer with sworn affidavit including:
    

�
Date of exposure

    
��

Circumstances of exposure (helpful to be detailed including job duties at time and where, when, 
and how exposure occurred.)

    
�

Results of the blood test. 

Step 1—(Encouraged)
 • �Immediately report incident to your employer. (Volunteers may be covered and required to report.  

Please check with Human Resources.).

 • �Ask for written statement from employer confirming (a) the date of exposure, (b) that it was reported  
to the employer, and (c) workers’ compensation insurance carrier information.

 • ��Also refer to Texas Health and Safety Code, Chapter 81 (or 85) and Texas Department of State Health Services 
rules 25 TAC Chapter 97, Communicable Diseases, to ensure compliance with all applicable requirements.

For all exposures to a communicable disease

Only required if the exposure manifests into a communicable 
disease (and therefore becomes an actual injury)



Certain Fire Fighters, Peace Officers, Emergency Medical Technicians and other governmental 
employees who operate an ambulance or respond to emergency medical calls. Some volunteers 
may be covered and should verify coverage with their employer.  
(Texas Labor Code, Sections 406.098, 501.026, and 504.012)

Who are First Responders? 

The Texas Health and Safety Code defines a communicable disease as “an illness that occurs 
through the transmission of an infectious agent or its toxic products from a reservoir to a 
susceptible host, either directly, as from an infected person or animal, or indirectly through  
an intermediate plant or animal host, a vector, or the inanimate environment.”

Reportable communicable diseases include:

• Acquired immune deficiency syndrome (AIDS);	 • Measles;

• Botulism--adult and infant;	 • Malaria;

• Cholera;	 • Tetanus;

• Encephalitis;	 • Tuberculosis;

• Lyme disease;	 • Yellow fever, and many more.

Given the definition, many workers’ compensation first reports of injury claiming exposure 
do not constitute a workers’ compensation injury, because the communicable disease is not 
actually contracted. However, if the employee (who was exposed to the communicable disease) 
later receives a confirmed diagnosis of that disease, then an actual workers’ compensation 
injury has occurred.

What constitutes exposure?

• �Additionally, some manufacturers have discount programs which may provide prevention 
treatment at drastically reduced prices or free.

• �Workers’ compensation carriers must pay for tests regardless of the test result. (28 TAC 110.108)

• �Exposure to HIV/AIDS: https://www.nastad.org/prepcost-resources/prep-assistance-programs

• �Contact workers’ compensation carrier and/or health care provider about the possibility of 
providing voluntary pharmacy services beyond the first 7 days (Texas Labor Code Sec. 413.014 
and 28 TAC 134.600)

Since prevention treatment may require more than the 7 days which workers’ 
compensation provides pharmaceutical services when no confirmed injury has 
occurred, please refer to employer bloodborne pathogens exposure prevention 
program for more assistance (29 CFR Part 1910.1030).

When an Emergency Responder is Exposed  
to a Reportable Communicable Disease 

—Reference Materials

When an Emergency Responder is Exposed  
to a Reportable Communicable Disease  

—Reference Materials



Medical emergency (Texas Insurance Code Sec. 1305.004 and 28 TAC Rule 133.2) means the 
sudden onset of a medical condition manifested by acute symptoms of sufficient severity, 
including severe pain, that the absence of immediate medical attention could reasonably  
be expected to result in:

(A)  placing the patient’s health or bodily functions in serious jeopardy; or

(B)  serious dysfunction of any body organ or part. 

The Preauthorization process is bypassed in the case of a medical emergency.  
(Texas Labor Code Sec. 413.014)

Emergency Situations  

In the event of a bodily injury that creates a substantial risk of death or that causes death, 
serious permanent disfigurement, or protracted loss or impairment of the function of any bodily 
member or organ, first responders are eligible for expedited provision of medical benefits.

• �The purpose is to ensure that an injured first responder’s claim for medical benefits is 
accelerated. (Texas Labor Code Sec. 504.055) 

• �Expedited proceedings in medical disputes, including disputes regarding denial of treatment if 
the first responder provides notice to DWC that the dispute involves a first responder.

First Responders with a Serious Bodily Injury 

Ins. Code 1305.451, Section 134.504 (Pharmaceutical Expenses)

• �An injured employee may request reimbursement from the insurance carrier when the injured 
employee has paid for health care provided for a compensable injury, unless the injured 
employee is liable for payment.

• �Request shall be legible and include documentation (receipts, bills, etc.)

• �Carrier shall pay or deny within 45 days.

• NOTE:  �Unless claim denied when treatment received (and later deemed a compensable claim) 
or a medical emergency, medical provider must have secured preauthorization for 
services to allow for first responder to receive reimbursement.

Reimbursement (if applicable) 

(a) �For injuries which occur on or after December 1, 2002, the insurance carrier (carrier) shall 
pay for specified pharmaceutical services sufficient for the first seven days following the 
date of injury, regardless of issues of liability for or compensability of the injury that the 
carrier may have, if, prior to providing the pharmaceutical services, the health care provider 
(HCP) obtains both a verification of insurance coverage, and an oral or written confirmation 
that an injury has been reported. For purposes of this rule, specified pharmaceutical services 
are prescription drugs and over-the-counter medications prescribed by a doctor that cure 
or relieve the effects naturally resulting from the compensable injury, promote recovery, or 
enhance the ability of the employee to return to or retain employment.

	 (1) �In determining the first seven days following the injury, the date of the injury is not 
counted. The first day after the date of injury shall be counted as “day one.” The last 
day of the seven-day period shall be known as “day seven.”  

Initial Pharmaceutical Coverage §134.501



	 (2) �If the pharmaceutical services are provided after day one, the carrier’s 
reimbursement under this section is limited to the date the pharmaceutical services 
were actually provided through day seven. (Example: The pharmaceutical services 
were provided on day four. The carrier’s liability for payment under this section would 
be for pharmaceutical services in an amount prescribed that would be the quantity 
sufficient for days four, five, six and seven.)

	 (3) �Payment for the specified pharmaceutical services for the first seven days following 
the date of injury shall be in accordance with §134.503 of this title (relating to 
Reimbursement Methodology). The dispensing fee for the initial prescription shall not be 
denied, prorated, or reduced even if the HCP provided pharmaceutical services beyond 
the first seven days following the date of injury and the carrier disputes or denies the 
pharmaceutical services beyond the first seven days following the date of injury.

(b) �The carrier may be eligible for reimbursement from the subsequent injury fund (SIF) for 
payments made under subsection (a) as provided in Chapter 116 of this title.

(c) �The HCP can verify insurance coverage and confirm the existence of a report of an injury by 
calling the employer or the carrier. Upon request, the employer and/or the carrier shall verify 
coverage and confirm any report of an injury. For verifying insurance coverage, the HCP can 
also review the commission’s internet-based coverage verification system.

  	 (1) �The HCP shall document verifications and confirmations not obtained in writing by 
indicating how the verification or confirmation was obtained (date obtained, from 
whom, etc.).

  	 (2)� The HCP shall affirm on the bill for the pharmaceutical services, in the form and 
manner prescribed by the commission, that the HCP verified that there is insurance 
coverage and confirmed that an injury has been reported.

(d) �Notwithstanding any other provision of this section, the HCP may dispense prescription or 
nonprescription medications in the amount ordered by the prescribing doctor in accordance 
with applicable state and federal law (not to exceed the limits imposed by §134.502 of this 
title (relating to Pharmaceutical Services)).

(e) �The HCP and carrier may voluntarily discuss approval of pharmaceutical services beyond 
the seven days following the date of injury as provided in Texas Labor Code §413.014(e) 
and §134.600 of this title (relating to Preauthorization, Concurrent Review, and Voluntary 
Certification of Health Care).

(f) Communication is important to ensure prompt delivery of pharmaceutical services.

  	 (1) �Injured employees (employees) are encouraged to immediately report their injury to 
their employer.

  	 (2) �Employees are encouraged to ask for, and employers to provide, a written statement 
that confirms an injury was reported to the employer and identifies the date of 
injury (as reported by the employee) and the employer’s insurance carrier. Verifying 
that there is insurance coverage and/or confirming that an injury was reported does 
not waive the employer’s right to contest compensability under Texas Labor Code 
§409.011 should the carrier accept liability for the payment of benefits.

  	 (3) �The carrier’s verification of coverage and/or confirmation of a reported injury does 
not waive the insurance carrier’s right to further review the claim under Texas Labor 
Code §409.021 and §124.3 of this title (relating to Investigation of an Injury and 
Notice of Denial/Dispute).

Initial Pharmaceutical Coverage §134.501 (continued)



Texas Administrative Code (Last Updated: August 1, 2019) 
TITLE 28. INSURANCE, PART 2., CHAPTER 122.
http://txrules.elaws.us/rule/title28_chapter122_subchaptera

(a) �This section applies to all law enforcement officers, fire fighters, emergency medical 
service employees, paramedics, and correctional officers who are either state employees 
or employees covered under workers’ compensation insurance (to include those who are 
providing services as a volunteer and are covered by workers’ compensation insurance).

(b) �For purposes of this section “reportable disease” means communicable diseases and health 
conditions required to be reported to the Texas Department of Health by the Texas Health 
and Safety Code, §81.041, as amended, including: acquired immune deficiency syndrome 
(AIDS); amebiasis; anthrax; botulism--adult and infant; brucellosis; campylobacteriosis; 
chancroid; chickenpox; Chlamydia trachomatis infection; cholera; cryptosporidiosis; dengue; 
diphtheria; ehrlichiosis; encephalitis; Escherichia coli 0157:H7; gonorrhea; Hansen’s disease 
(leprosy); Heamophilus influenzae type b infection, invasive; hantavirus infection; hemolytic 
uremic syndrome (HUS); hepatitis, acute viral; human immunodeficiency virus (HIV) 
infection; legionellosis; listeriosis; Lyme disease; malaria; measles (Rubeola); meningitis; 
meningococcal infection, invasive; mumps; pertussis; plague; poliomyelitis, acute paralytic; 
rabies in man; relapsing fever; Rocky Mountain spotted fever; rubella (including congenital); 
salmonellosis, including typhoid fever; shigellosis; streptococcal disease, invasive Group 
A; syphilis; tetanus; trichinosis; tuberculosis; tuberculosis infection in persons less than 15 
years of age; typhus; Vibrio infection; viral hemorrhagic fevers; and yellow fever. This list of 
diseases may change from time to time. To determine the most current list of reportable 
diseases and exposure criteria refer to Texas Department of Health rules, 25 TAC Chapter 
97, Communicable Diseases.

(c) �An employee listed in subsection (a) of this section will not be entitled to workers’ 
compensation benefits for a reportable disease unless the employee:

	 (1) �had a test performed within 10 days of an exposure to the reportable disease 
that indicated the absence of the reportable disease (Exposure criteria and testing 
protocol must conform to Texas Department of Health requirements. This rule does 
not prohibit a decision-maker’s consideration of other factors.); and

	 (2) �provided the employer with a sworn affidavit of the date and circumstances of the 
exposure and a copy of the results of the test required by paragraph (1) of this subsection.

(d) �The employer’s insurance carrier, including state and political subdivision employers, shall 
be liable for the costs of test(s) required by subsection (c) of this section, regardless of 
the results of the test(s), in addition to any other benefits required to be paid by the Texas 
Workers’ Compensation Act or administrative rules. The cost of a state employee’s testing, 
regardless of the results of the test, shall be paid from funds appropriated for payment of 
workers’ compensation benefits to state employees.

(e) �Section 110.108 of this title (relating to Employer Notice Regarding Work-Related Exposure 
to Communicable Diseases/HIV: Posting Requirements; Payment for Tests) requires each 
employer with employees covered by this section to post the notice contained in subsection 
(d) of that section in its workplace to inform employees of the requirements of this section.

(f) �Emergency responders and employers of emergency responders should also refer to the 
Texas Health and Safety Code, Chapter 81 and Texas Department of Health rules, 25 TAC 
Chapter 97, Communicable Diseases, to ensure compliance with all applicable requirements.

Source Note:  The provisions of this §122.3 adopted to be effective October 15, 1997,  
22 TexReg 9682. Reference Lab C §409.001, 409.002, 409.007, 409.008

SECTION 122.3. Exposure to Communicable Diseases: 
Reporting and Testing Requirements for Emergency Responders



(a) This section applies to all employees of the state of Texas.

(b) �A state employee shall not be entitled to workers’ compensation benefits for a work-related 
exposure to human immunodeficiency virus (HIV) infection unless the employee:

	 (1) �had a test performed within 10 days of an exposure to HIV that indicated the 
absence of HIV infection (Exposure criteria and testing protocol must conform to 
Texas Department of Health requirements.); and

	 (2) �provided the employer with a written statement of the date and circumstances of the 
exposure to HIV and a copy of the results of the test required by paragraph (1) of this 
subsection.

(c) �The cost of a state employee’s test(s) required by subsection (b) of this section, regardless 
of the results of the test(s), shall be paid from funds appropriated for payment of workers’ 
compensation benefits to state employees, in addition to any other benefits required to be 
paid by the Texas Workers’ Compensation Act or administrative rules.

(d) �Section 110.108 of this title (relating to Employer Notice Regarding Work Related Exposure 
to Communicable Disease/HIV: Posting Requirements; Payment for Tests) requires each 
state agency to post the notice contained in subsection (d) of that section in its workplace 
to inform employees of the requirements of this section.

(e) �State employers and state employees should also refer to the Texas Health and Safety 
Code, Chapter 85 and Texas Department of Health rules, 25 TAC Chapter 97, Communicable 
Diseases, to ensure compliance with all applicable requirements.

Source Note: The provisions of this §122.4 adopted to be effective October 15, 1997,  
22 TexReg 9682. Reference Lab C §409.001, 409.002, 409.007, 409.008

SECTION 122.4. State Employees Exposed to Human Immunodeficiency 
Virus (HIV): Reporting and Testing Requirements


